Klubbens program

                   November mötet

 

Gunbritt informerade allmänt om Zonta och uppmärksammade alla på att det finns en Zonta-skylt i foajén.

 Distriktet byter webbsida. Hos oss är Ingrid Linder webbansvarig.

KarinNeuschütz kåserar om höns

Karin, som är uppvuxen i Stockholms innerstad, flyttade senare till villa. Där hade grannen höns och det väckte Karins intresse för att själv vilja ha höns. Hon började med en höna som fick gå inne i köket. En dag la hönan ett ägg som hon förundrat tittade på och undrade vad det var. Så småningom skaffade Karin en höna till och då fick de bo i ett hönshus. Två höns i köket var för mycket.

 Karin bor nu i Järna och har i sin trädgård sju hönor men ingen tupp. Det är tillåtet att ha höns i samhället men inte tupp. En höna kan bli 15-16 år gammal. Karin hade hönan Agda som blev 17 år. Den var med på segelsemester och gick omkring på båten och på öarna.

Höns är mycket sociala, nyfikna och tycker om att ordna sin tillvaro. De följer efter Karin i trädgården nyfiken på vad hon gör. De kommunicerar med varandra och med Karin genom olika läten. De har också olika läten för markburna fienden och för luftburna. De tar mask, ohyra och insekter och äter t.o.m. sniglar med hus och då får de i sig kalk. De håller på rangordningen och om det finns en tupp står den naturligtvis överst. När de ska ut ur hönshuset går de rangordning, tuppen först. De tycker mycket om att sprätta och bada i sand.

 Tamhöns lägger ett ägg om dagen under äggläggningsperioden. När de ruvar upphör äggproduktionen. Ruggningsperioden är en och en halv månad. Det tar 24 timmar för ett ägg att bildas och att bilda skalet tar 19 timmar.

Människan har 60 % höns i sig. Tänk på det!

 

 

 

 

 


Oktober mötet

Catharina Söderberg berättade om sitt arbete med tjejgrupper i Husby, Akalla

 

Catharina Söderberg, är utbildad sociolog och kriminolog och började arbeta som föreståndare på en kvartersgård i Husby 1974. En kvartersgård var en plats där man ville att alla skulle känna sig välkomna. Det fanns intresse för att aktivera ungdomar på deras fritid, politikerna var mycket intresserade och påverkan från de boende i området vara stor. Tjejerna som kom till gården ville ha något att göra och de ville prata med varandra utan killar, och tjejgruppen bildades. Tjejerna var från många olika länder, många från Somalia. De var mycket hårt styrda hemifrån, och mina värderingar ställdes på ända. Det var svårt att förhålla sig till det våld och förtryck som dessa kvinnor och tjejer levde under. Tjejerna fick inte gå ut själva, de fick inte ens prata med en pojke. Jag kände att jag ville göra något för de här tjejerna. Jag har velat stärka tjejerna i gruppen, vill visa dem det svenska samhället. Vi pysslade, det vara snusdosor som blev till smyckesaskar, det var bra att pyssla för då satt man nära varandra. Vi har också sjungit, det är viktigt att kunna stå på en scen, eller göra charader. I tjejverksamheten får man vara tillsammans och det har varit tydliga regler, man kommer i tid, man lämnar bort som telefon. När man lämnade sin telefon, fick ett mjukisdjur istället. Vi måste våga se andra möjligheter, man överlever 1,5 timme utan en mobil! En del av tjejerna som har gått med i tjejgruppen har sedan valt att bli ledare. Varför har jag valt att ”bara” jobba med tjejgrupper? Killarna tar väldigt stor plats. Tjejerna blev som blev förbytta, när det kom in en kille i en grupp.

Under 2006 ringde Rädda Barnen och ville starta upp en gemensam verksamhet. Vi var ambitiösa, det fanns pengar, det fanns föreläsare, det fanns möjligheter att göra tillsammans. Jag hade ett stort nätverk efter att jag hade jobbat så mycket I Husby. Det har varit en balansgång med föräldrarna, vi har bjudit in föräldrarna till träffar och då har de högljudda flickorna blivit tysta. Livet för flickor och pojkar är väsensskilda. Om en pojke är kriminell i en familj måste flickan i familjen uppföra sig exemplarisk och det ställs enorma krav på henne. Släkten dömer oerhört hårt. Jag bär med mig många starka berättelser om könsstympning, om flickor som blir bortgifta i tidig ålder. Det kan vara svårt att bära men det har gett sig så otroligt mycket tillbaka. Jag är fortfarande aktiv i Husby som mentor till några av flickorna.

 

Septembermötet

Se

Besök hos Wexthuset och Lena Ljungqvist
Lena berättade om Wexthuset som hon och hennes man startat för 15 år sedan och då fokuserade de på pelargonsticklingar. Idag har företaget 12 anställda i Enhörna och säljer trädgårdsprodukter via nätet och verksamheten växer för varje år. Både hon och hennes man har en bakgrund inom IT-branschen och vet därför hur viktigt det är med en hemsida där det är lätt att hitta det kunden söker  även om sökordet är knapphändigt. De har även korta filmer som bl.a. visar hur man ska plantera så att växterna överlever och växer. Försäljningen har i år ökat med 74 %. De säljer också växthus tillverkade i Belgien. För Wexthuset är det viktigt att arbeta med återförsäljare med hög kvalitet.

De har bl.a. en Franchaise i Japan och i Vietnamn arbetar fem personer med att utveckla mjukvaran för att få en ännu bättre hemsida. De samarbetar med Danmark, Norge, Finland, Belgien och nu även med Kanada.

Lena berättade att hon precis kommit hem från trädgårdsmässan i Köln där hon kollat trender och träffat leverantörer. De har många leverantörer av produkter i England och Tyskland. De söker samarbete med leverantörer som inte är på den svenska marknaden. Vad gäller trender inom trädgårdsvärlden gäller stora krukor, amplar, glas med växter i, växtdekorationer på väggarna, dova färger men inte så mycket vitt. Det är enorma hallar att gå igenom för att hitta det lilla extra att ta med hem.

Vi avslutade besöket med att gå igenom lagret och det var imponerande många produkter som åtminstone inte jag visste att man behövde.

Kvällen avslutades med en mycket välsmakande ”planka” med allehanda godsaker.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 


Månadsmöte i maj 2017

Besök på Nora Trädgård, Vagnhärad.

Brita Zettergren hälsade oss välkomna till den fantastiska trädgården, som trots kyla visade upp en enorm blomsterprakt. Brita berättade om sin väg som anställd till att bli ägare. Idag har Brita fyra säsongsanställda. De flesta växter hon säljer odlas i kruka och hon driver inte upp några egna plantor. Vi fick många goda råd hur vi ska sköta vår trädgård. Jag vågar inte återge dem. För tänk om det blir fel!

Under tiden Brita berättade och vi ställde en massa frågor blev vi serverade en underbart god spenatlasagne med fräscha grönsaker. Det var Anders Frendin som hade lyckats åstadkomma mat till 21 personer i ett minimalt kök. Hur gick detta till? Vi fick också sitta i hans växthus. Trångt, kyligt men härligt!

Efter maten rusade alla ut och shoppade av Britas sortiment. Undrar om ni alla vet var ni ska plantera inköpen. Det vet inte jag!

Under kvällen hälsade vi en ny medlem, Sol-Britt Håxell, välkommen till vår Zonta-grupp.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Månadsmötet i april 2017:

Träff på Remida Center i Södertälje.

Tillverkning av glass fusing.

Valmöte.

God mat.

Trevliga Zontor och gäster.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Södertälje Zontaklubb fick möjligheten att besöka butiken Bodyco, underkläder för henne och honom.

Ägaren, Monica Sandberg, berättade sin historia. Det började med att hon fick syn på en annons i tidningen om försäljning av underkläder via hembesök. Och på den vägen är det och idag har Monica sin egen butik i centrala Södertälje.

Det var mycket skratt under kvällen och vi fick en redogörelse om bysthållarens historia. Därefter kom Monica in på dagens utbud. Detta är inte en lätt sak; storlekar, material, hur man sätter på sig en bh, tvättråd och förvaring.

Var och en av deltagarna på mötet fick en personlig hjälp och rådgivning. Det blev en hel del aha-upplevelser.

Vi kände oss alla väldigt upplyfta och härliga när vi gick hem.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vid månadsmötet i februari 2017 hade vi besök av kommunpolis Anki Gunnarsson. En trevlig kväll där Anki berättade sin arbetshistoria. Vi fick även information hur det står till i Södertälje och hur omorganisationen av polisen har påverkat Södertälje. Som tack för Ankis närvaro sätter vi in ett penningbelopp till Kvinnojouren.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Södertälje Zontaklubbs första månadsmötet år 2017 började med att vi kallade till Areamöte den 8 april i Enköping och till Distriktsmöte i Kalmar den 20–21 maj. Kommande aktiviteter, såsom loppis och arkivering av vårt material diskuterades. Därefter välkomnade vi Susanne Bergström från Södertälje kommun. Susanne berättade om sin resa från att ha utbildat sig till undersköterska, via fackligt arbete till kommunråd i nio år. Numera arbetar Susanne som föreningskoordinator på Kultur- och Fritidsförvaltningen. Fokus ligger just nu på ridskolorna inom kommun. Det är en tjejsport och därför tyvärr eftersatt. Vi tackar Susanne för hennes bidrag till en trevlig kväll. Som tack sätter vi in en peng till Kvinnojouren i Södertälje.

De gäster som var närvarande under kvällens hälsas välkomna även till nästkommande månadsmöte.

Susanne Bergström
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Södertälje Zontaklubb avslutade säsongen 2016 i december med ett 3G-möte, Glögg, Gröt och Gagg. Vi drack glögg och åt gröt med skinksmörgås, och kaffe och kaka.

Efter att i många år varit en känd profil i Södertäljek kommun beslöt sig Tina Westerlund, som tidigare tillhört Södertälje Zontaklubb, för att flytta med sin man till Dalarna och Falun. Då beslöt hon sig också för att inte fortsätta att skriva på uppdrag eller att fortsätta som journalist. Hon ville göra något annat. Under åren i Södertälje hade Tina samlat på sig ett stort antal klipp, anteckningar, böcker, anteckningslappar om Södertälje. Däribland en del sällsamma historier. Denna samling har nu resulterat i tre böcker.

Den halshuggna borgmästaren

Ursäkta men var ligger Engelbrektsbacken?

Haremsdamen i Södertälje Sportklubb

Tina gav oss korta glimtar från sina böcker, vilket gav mersmak. Jag tror alla närvarande köpte den senaste boken av Tina.

Hon lovade att det ska komma flera, bl.a. en ”tokbok” om Södertälje, en snäll tokbok. Har vi några roliga bidrag tar Tina tacksamt emot dem. Det kommer också säkert en ny bok i stil med tidigare.

Tack Tina för en härlig presentation av dig och böckerna.
......................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................

 

 

 

Södertälje Zontaklubb hade sitt första månadsmöte för hösten i augusti.

Rapport från Convention i Nice

Ingrid Linder berättade om hur det var att representera sin klubb som delegat på Zonta International Convention i Nice. Södertäljeklubben var väl representerade, 5 stycken deltagare. Conventions tema var ”Empowering Women -  together” och det var det 63:e Convention i ordningen. Den svenska delegationen var stor till antalet och vi var också generösa i att skänka pengar till Zontas internationella projekt.

Ingrid kan som delegat bara instämma i vad många delegater före henne har sagt; åk på ett Convention om ni har möjlighet. Det är en mäktig upplevelse och man känner sig stolt över att tillhöra en organisation som arbetar aktivt för kvinnor och flickors rättigheter.

 

Rapport om Södertäljes framtid

Sofie Cyreus, från Stadsbyggnadskontoret håll ett mycket intressant föredrag om hur Södertäljes planer för byggnation ser ut i framtiden. Vi fick ta del av många intressanta bilder och dokument och fick också en inblick i de bostadsbyggnadsplaner som finns planerade. Södertälje växer och vår folkmängd kommer inom bara några få år att överstiga 100.000 invånare, och Södertälje  växer med ca 1.000 personer per år. Staden ska växa genom förtätning och genom att bygga ihop de ”satelliter” som en del av våra ytterområden utgör. Det var många frågor till Sofie från många intresserade åhörare.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------

Säsongens sista månadsmöte, maj 2016, tillbringade Södertälje Zontaklubb i Kulturskolans lokaler. Där hade vi dels stipendieutdelning, YWPA, till Midea Nori dels fick vi lyssna till ett egoförerag av Eva Lundbäck, teckningslärare, konstnär och scenograf.
Vi önskar alla en härlig sommar.
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vårutflykt i april till Järna Rosodling som är ett familjeägt företag

Vi gjorde ett studiebesök bland mängder av vackra rosor och fick en initierad och gedigen information om hur det går till att odla rosor. Vi fick följa den färdiga rosen alltifrån ”barnkammaren” där små rosstjälkar med blad sätts ner i stenull under fiberduk och med en lyftfuktighet av 90-95 %. Efter att ca 2-3 veckor hamnar de på ”dagiset” ute i växthuset där de får var tills den första rosen kan skördas efter 2 månader. Varje vår sätts sticklingar. Rosor som ska bli sticklingar köps bl.a. från Holland. En planta kan ge skörd i 3-4 år.

Så här sköter du rosor

Skär en snittyta, behöver inte vara sned, sätt i kallt vatten. Byt vatten varannan dag och sätt rosorna svalare under natten. Om rosen nickar linda in hela rosen i silkespapper och sätt den i kallt vatten över natten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Södertälje Zontaklubb ägnade hela sitt månadsmöte i mars 2016 åt att lyssna på juristen Irene Karlström från Juristbyrån. Rubriken var: Sambo ärver aldrig - gifta gör det ibland. Irene talade om vad som händer med vår egendom vid skilsmässa och dödsfall, helt beroende på hur våra familjeförhållanden ser ut. En otroligt givande afton. Kontentan av det hela är att alla människor ska ha ett testamente och göra en Livsbesiktning ca var femte år. Vi var några stycken som gick hem för att fundera ut hur det ser ut med just MITT liv. En nödvändig väckarklocka.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
På vårt första månadsmöte för år 2016 i januari fick vi besök av skådespelaren/regissören Marina Nyström. Hon tilldelades Södertäljes Kulturpris för år 2015. Marin berättade sin historia om hur det kom sig att hon började med teater. Därefter ledde hon oss genom vissa skådespelaruppgifter. Vi hade mycket roligt och en del damer var riktigt duktiga.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
På vårt decembermöte fick vi besök av vår AD Carina Abrahmsson. Först ett möte med styrelsen och sedan berättade Carina om sin roll i Zonta.
Vi fick också höra ett föredrag av museipedagogen Ansa Borin och Glimtar ur barnets historia.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Länstidningen i Södertälje publicerade den 30 november 2015 det Statement som Zonta International utfärdat. (Förkortat, men ändå!)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZONTA INTERNATIONAL
Uttalande angående kvinnors rättigheter och icke-statliga terroristgrupper
Bakgrund:
Våld mot kvinnor har använts i konflikter under hela vår nutida historia. I modern tid har ämnet ofta bemötts med förnekelse och tystnad, och har sällan berörts i historieböckerna. Nu börjar frågan belysas och vår medvetenhet ökar. FN har skapat förståelse för behovet av att skydda kvinnor och flickor under och efter konflikter, och att kvinnor har en nödvändig roll i konfliktlösning och fredsskapande.
FN: s ”Resolution 1325 on Women and Peace and Security” från år 2000 är en viktig milstolpe.
Förenta Nationerna är beroende av medlemsstaternas stöd och aktiva handlingar.
Icke-statliga extremist- och terroristgrupper skapar nya problem genom sin rörlighet mellan länder och sitt agerande över nationsgränserna. Flera FN-rapporter, bland annat från generalsekreterarens ”Särskilda Representant för Sexuellt Våld i Konflikter”, vittnar om att antalet kvinnor och flickor som kidnappas, våldtas och säljs som slavar i konfliktområden ökar. I konflikter används våld mot kvinnor som ett sätt att bryta ned, förnedra och avhumanisera människor och för att aktivt förskjuta dem. Den så kallade "Islamic State", IS, är en unik utmaning. Organisationen är välskött, disciplinerad och kontrollerar ett stort geografiskt område. IS kombinerar en smal och selektiv tolkning av religiösa regler med en sofistikerad användning av informationsteknik. IS använder våld mot kvinnor inte bara som terrortaktik och som ekonomiskt medel. IS har även gjort det till en del av sin ideologi. Våld mot kvinnor och flickor som anses vara ”hedningar” eller ”kättare” framförs som berättigat.
Uttalande:
Det internationella samfundet måste gå samman för att stoppa dessa systematiska kränkningar av kvinnors mänskliga rättigheter som begås av IS och andra icke-statliga aktörer. Det är inte endast en kvinnofråga utan också en komplex nödsituation och ett allt större hot mot internationell fred och säkerhet. Det är inte tillräckligt att uttrycka oro och fördöma sexuellt våld som "krigstaktik". Starkt engagemang och bestämd handling krävs.
Zonta International är en organisation som har förbundit sig att stärka kvinnor på global och lokal nivå, samt främja rättvisa och global respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande frihet.
Zonta International uppmanar FN och dess medlemsstater att förbinda sig att stoppa våldet mot kvinnor i konflikter genom effektiva arbetsmetoder på lång och kort sikt. Häri inkluderas
 att ge stöd till länder och regioner som har viljan och förmågan att stoppa den territoriella spridningen av extremist- och terroristgrupper
 att mobilisera humanitärt bistånd till flyktingar
 att motverka stigmatiseringen av de som överlevt våld och hjälpa dem att återuppbygga sina liv
 att utveckla sätt att konfrontera våldsbejakande krafter, i samarbete med moderata religiösa ledare som förstår problematiken
 att förhindra rekryteringen av gruppmedlemmar genom information, utbildning och sociala och ekonomiska initiativ riktade mot de som befinner sig i riskzonen.
 att hitta sätt att blockera gruppernas inkomstkällor som olja, naturgas, mineraler och antikviteter
 att ställa förövarna till svars för sina brott
 att involvera drabbade länder i seriösa ansträngningar för att lösa konflikter
 att stärka den politiska viljan att genomföra Säkerhetsrådets resolutioner.
Zonta International 10 september 2015
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vi var tre stycken från Södertälje Zontaklubb som for till Trosa Zontaklubbs månadsmöte i november. (Vår moderklubb) Vi fick god mat och en titt på undervisningsmaterialet "Det finns stunder".
Därefter talade socialchefen i Trosa kommun, Graham Owen, om socialkontorets organisation och de ärenden/anmälningar de får för att utreda och åtgärda.
Tack för kvällen!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
       
Södertälje Zontaklubbs månadsmöte i november:

Vi samlades i Kulturcentrum Hölö Kyrkskola som inrymmer Sörmlandskustens Konst och Hantverksförening och Hölö Hembygdsförening. Där mötte vi Lena Ekman-Petrén, Bodil Holm-Eklund och Karin. Innan vi satte oss till bords beskådade vi den aktuella utställningen i kafeterian, Galgarna som kom ut ur garderoben. Dessutom en klänning gjord av wellpapp.

Landgångarna var utsökta och mätta begav vi oss in till föreningslokalen. Där fick vi instruktion att göra dörrkransar av kottar med dekoration av säd och äpplen.

Några gjorde halsband och armband av ringen man öppnar drickaburkar med. Under tiden berättade Lena, Bodil och Karin om deras verksamhet, och vad som ledde fram till Måndagsklubben, där de gjorde konst av återvunnet material. Vi Zontor berättade om vår organisation och vad som ligger oss varmt om hjärta, våra projekt etc., och som vi stöttar. Kvällen gick fort och vi tackade för oss och berättade att vi kommer skänka pengar till Kvinnojouren till minne av kvällen.

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Södertälje Zonta klubb firar 30 år och hedras av besök från charterklubben Trosa med bl a PIP Margit Webjörn och vår Guvernör Marianne von Hartmansdorff. Gertrud Westin Sjödahl får utmärkelse för 30 år i Södertälje Zontaklubb. Kerstin Lundqvist fick diplom för 25 år i klubben. Trevlig kväll på Styvbjörns med både minnen och aktuella ämnen. Tack till alla Zontor!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Södertälje Zontaklubbs månadsmöte i oktober började med att vi blev informerad om landet Niger, ett av världens fattigaste länder, och förekomsten av barnäktenskap i detta land. FN arbetar med detta problem och Zonta Foundation supporterar genom att skänka pengar till projektet. 
Därefter diskuterades några Zontafrågor och en genomgång av Areamötet och kommande Convention.
Vi hade sparat det roligaste till sist. Vi hade den äran att ha Aurora Klingspor Granstedt som gäst. Hennes far arbetade en tid i Schweiz och då följde Aurora med. Där kom hon i kontakt med eurytmi, som hon kom att utbilda sig i. Så småningom flyttade hennes föräldrar till Järna, där hennes far blev chef över den antroposofiska verksamheten. Aurora är gift med Pär Granstedt, folkpartistisk politiker, och har genom honom fått besöka många länder. Hon har vid dessa resor alltid intresserad sig för kvinnofrågor. Den härliga kvällen slutade med att Aurora ledde oss in i praktiska eurytmirörelser.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Södertälje Zontaklubb höll sitt månadsmöte på hotell Skogshöjd. Gunbritt hälsade alla närvarande välkomna till månadsmötet som tillika är årsmöte.

Som kuriosa berättade Gunbritt att Ljungaverk, en liten ort i Medelpad, bildade en kvinnoförening redan 1918 för att få bättre levnadsvillkor, bl.a. en tvättstuga och sjukvård. Kanske en föregångare till Zonta! Gunbritt har sina rötter i Ljungaverk.

Gunbritt gav en kort redogörelse från det senaste Areamötet där det bl.a. påpekades att varje Zonta-klubb måste ha en medlemskommitté. Viveca Adler och Kirsten Johnson har accepterat att vara vår klubbs kommitté.

Nu följde årsmötesförhandlingar. Dagordningen följdes med tillägg av följande punkter: Ersättning för delegater, tillsättande av en medlemskommitté, information om firande av vår klubbs 30 år samt Areamötet i Falun den 26 september.

I dagordningen hade utlovats att en budget 2015/2016 skulle delas ut vid mötet. Eftersom vi har en ny styrelse och en ny kassör behöver budgeten diskuteras av styrelsen. Den kommer att presenteras vid ett kommande månadsmöte.

Agnetha informerade om att det finns en hel del tankar om punkter för månadsmöten. De kommer att presenteras senare. Det som är beslutat är ego-föredrag av Kristina Hasslert. Kirsten Johnson och Eva Lundbäck.

Gunbritt tackade för trevligt möte med engagerade Zontor.

.........................................................................................................................................................................................................

Södertälje Zontaklubb höll sitt månadsmöte i april på Hotell Skogshöjd.                                 
Vi gästades av stipendiaten Emilia Afram, som presenterade sig och sitt gymnasiearbete. Emilia är född och uppvuxen i Södertälje av en mor från Syrien och en far från Libanon. Hennes föräldrar kom till Sverige som tonåringar.
Emilia har alltid ifrågasatt myten om att kvinnan har en mödomshinna och beslöt sig för att skriva sitt gymnasiearbete i detta ämne. Hon kallar sin uppsats för ”Mödis”.  Hon ville undersöka om det beror på kulturella orsaker eller om det är en generationsfråga om man tror på mödomshinnans varande eller icke varande. Emilia ställde samman en enkät, illustrerad, som hon delade ut i sin skola både till flickor och pojkar. Hon intervjuade även en svensk läkare på Ungdomsmottagningen och en utländsk kvinnlig läkare på en vårdcentral. De hade helt olika uppfattning. Den svenska läkaren sa att mödomshinnan inte finns medan den utländska läkaren bestämt hävdade att den finns. Det framgick av enkäten att fler killar än tjejer hävdade att mödomshinnan finns. Emilia tror att myten om att mödomshinnan finns är ett sätt för männen att kontrollera kvinnan. Det var fler utländska tjejer än svenska tjejer som tror att mödomshinnan finns. Ett modigt arbete av en modig tjej!
Ingrid Linder höll ett intressant och spännande ego-föredrag.
Zandra Wikner-Strid informerade från Areamötet som hölls i Stockholm den 25 april. Hon fortsatte med att gå igenom de frågor som kommer upp på Distriksmötet den 30 och 31 maj. Alla handlingar till mötet finns på hemsidan för de som är intresserade.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Södertälje Zontaklubb höll sitt månadsmöte i april på Galleri Zebra.
Agneta och Ulla från Galleri Zebra berättade om hur galleriet bildades och att det idag finns sju ”delägare”. De som startade galleriet fick bidra med 7000 kr/person för att få igång verksamheten. Lokalerna behövde fräschas upp för att fungera som ett galleri. Idag finns en styrelse med en ordförande, Bernt Noelle. För att verksamheten ska gå ihop behöver det vara minst en utställning varje månad. Under sommarmånaderna håller galleriet stängt. Det anordnas mycket samlingsutställningar där varje utställare får lämna in max tre konstverk. Det finns givetvis möjlighet att hyra galleriet som ensam utställare. Det är inte bara tavlor som kan ställas ut, utan även foton, textilier, keramik, smycken m.m.
Även skolklasser får möjlighet att ställa ut tillsammans med övriga utställare.
Efter denna presentation hölls ett kort valmöte.
Brittmarie Urve höll ett uppskattat egoföredrag.
Några Zontaärenden diskuterades inför areamötet i Stockholm den 25 april.
En kväll med hög stämning och mycket prat och glädjande nog hög närvaro.
Vi fick även goda landgångar under kvällen.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Södetälje Zontaklubbs månadsmöte i mars 2015

Andrea Elvhage ledde oss igenom Kinas 6000-åriga historia, en av de äldsta i världen. Vi fick vetskap om kärnan i den kinesiska kulturen. Berättelsen om den Gule Kejsaren som sökte Tao. Tron är grunden, målet är hög moral. De tre grunderna är Konfucianisms, Buddism och Taoism.

Den kinesiska kulturen består av kampsporten, som härstammar från Taoistövningar, dansen, vilkens rörelser vi idag finner i elitgymnastiken, musiken och medicinen.

Denna kultur stod på toppen i Tang-dynstin (år 618-907) och hyllades av världens alla länder.

Genom musikens och dansens universella språk försöker Shen Yun återskapa en femtusenårig kultur. Shen Yun Performing Arts Inc. är en icke vinstdrivande organisation, vars överskott går till att bilda nya musik- och dansgrupper.

Vi tackade Andrea för ett fint anförande och meddelade att vi kommer att stödja Kvinnojouren i Södertälje med en gåva i hennes namn.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Södertälje Zontaklubb fick på februaris månadsmöte besök av Ida Wahlström från Futebold da Forca . Hon berättade med stort engagemang om verksamheten. Ida Wahlström är verksamhetsansvarig för Sverige. FdF förändrar världen genom fotboll, idag är 6500 tjejer och 400 ideella ledare verksamma inom föreningen. Föreningen grundades av Cecilia Andrén Nyström då enbart 20 år gammal. FdF stärker unga tjejer, där fotbollslaget blir en trygg mötesplats och där de kan ha förutsättningslöst kul och utveckla en stark självkänsla och självförtroende. FdF främjar tjejers fysiska, psykiska, sexuella och emotionella hälsa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vid januaris månadsmöte 2015 fick Södertälje Zontaklubbs medlemmar höra ett föredrag om mindfulness.
Alla behöver en balans mellan träning och vila – stress och avkoppling för att må optimalt bra.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

På månadsmötet 2014-12-11 fick vi göra glasdekorationer på Förskolan Pumpan, som är ett ReMidacenter.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brottsofferjouren i Södertälje firar 30 år

Fredag den 28 november bjöd Brottsofferjouren in oss och många andra till sitt 30 årsjubileum. Firandet gick av stapeln i Södertälje Stadshuset, utanför Estrad. Flera talare bl.a. Boel Godner talade om vikten av det arbete som Brottsofferjouren gjort, gör och kommer att göra. Södertäljes Brottsofferjour är
Sveriges första och därmed även en äldsta. Zonta gratulerade och Inger Muto
Hammarlind överlämnade en gåva om 500: -.

------------------------------------------------------------------------------------------
På månadsmötet i april delade Södertälje zontaklubb ut YWPA-stipendiet till Kim Lindqvist. Kim är 17 år och går 1:a ring på S:ta Ragnhildgymnasiet, en aktiv tjej både i Friluftsfrämjandet och Tjejhuset. Grattis Kim!
________________________________________________________________________________________________
Tavlan har fått en ägare!
På årsmötet den 25 mars drogs vinnaren av tavlan i Södetälje Zontaklubbs lotteri, målad av Brittmarie Urve. Vinnare blev Marie Sjödin Enström. Grattis!


 

Första månadsmötet 2013
Lena Insulander berättade om sina erfarenheter från arbete i en mansdominerad kultur i Irakiska Kurdistan.

2012 D21 extra YWPA stipendium
ZI Distrikt 21 har beslutat att dela ut tre stipendier utöver distriktsstipendiet Young Women in Public Affairs 2012 på vardera 2500 SEK.
 
 
 
 
 
 
 
Sarah Gerber, vår YWPA-stipendiat har tilldelats ytterligare ett stipendium av Zonta. Grattis Sarah!

 Fotograf Anna-Lena Ahlström
   
Det var ett nytt, stimulerande och mycket trevligt upplägg på november månads Zontamöte. Föreläsningen med Marie-Louise Zeisig som pratade om sin bok KLIV FRAM, TA PLATS och TALA började redan kl 18 vilket tillät yngre deltagare att komma och lyssna utan att behöva stanna över middagen. Många köpte hennes bok och Marie-Louise skänker 10kr per bok till ett projekt i Södertälje Zontaklubbens namn.
Marie-Louise pratade om tekniker för att få andra att lyssna, i små grupperingar såväl som stora. Hur gör man när rampfebern slagit klorna i oss? I boken finns allt man behöver veta om effektiva förberedelser och smarta strukturer samt en mängd tips om själva framförandet.  Steg för steg och med smittande entusiasm lär hon dig att möta en grupp åhörare och föra åhörarna från skepsis till glödande övertygelse. Vi lyssnade och frågade med stort intresse!


 
 

Lördagen den 20 oktober deltog Sofi, Karin, Zandra och Monica i Areamötet i Uppsala. Vår nya AD Karin Andersson genomförde en intressant dag tillsammans med 57 zontor i arean. Samtliga klubbar utom en var närvarande och diskuterade mål, verksamhet och handledningar.

På sista månadsmötet före sommaruppehållet delade Zonta ut en hedersutmärkelse till Brenda El Rayess, ordförande i föreningen Molto. Brenda, som också grundat Molto Art, uppmärksammas särskilt för sitt arbete för ungdomar och för sitt engagemang för att främja kreativ utveckling och entreprenörskap i Södertälje.

På månadsmötet den 24 april delade Södertälje Zontaklubb ut YWPA-stipendiet till Sarah Gerber, en duktig gymnasietjej som är starkt engagerad i demokrati-, jämställdhets- och integrationsfrågor. Sarah berättade om sitt engagemang och att hon tänker använda stipendiepengarna för fortsatta projekt inom dessa viktiga frågor.
 
 Sarah och vår president Sofi Cyréus

Lördagen den 21 april genomförde Södertälje Zontaklubb det femte FM-semiariet med fokus på Kvinnokraft i världen. Först ut bland de medverkande var Margareta Winberg, ordförande i UN Women Sverige.
Övriga medverkanden var Berolin Deniz, projektledare på Interfem, Ulrika Jardfelt, vd för Svensk Fjärrvärme samt Sara Lodin, kompetenschef i Telgekoncernen och Södertäljezonta. Seminariet besöktes av ett 40-tal intresserade kvinnor. 

 

Catharina Söderberg berättade om sitt arbete med tjejgrupper i Husby, Akalla

 

Catharina Söderberg, är utbildad sociolog och kriminolog och började arbeta som föreståndare på en kvartersgård i Husby 1974. En kvartersgård var en plats där man ville att alla skulle känna sig välkomna. Det fanns intresse för att aktivera ungdomar på deras fritid, politikerna var mycket intresserade och påverkan från de boende i området vara stor. Tjejerna som kom till gården ville ha något att göra och de ville prata med varandra utan killar, och tjejgruppen bildades. Tjejerna var från många olika länder, många från Somalia. De var mycket hårt styrda hemifrån, och mina värderingar ställdes på ända. Det var svårt att förhålla sig till det våld och förtryck som dessa kvinnor och tjejer levde under. Tjejerna fick inte gå ut själva, de fick inte ens prata med en pojke. Jag kände att jag ville göra något för de här tjejerna. Jag har velat stärka tjejerna i gruppen, vill visa dem det svenska samhället. Vi pysslade, det vara snusdosor som blev till smyckesaskar, det var bra att pyssla för då satt man nära varandra. Vi har också sjungit, det är viktigt att kunna stå på en scen, eller göra charader. I tjejverksamheten får man vara tillsammans och det har varit tydliga regler, man kommer i tid, man lämnar bort som telefon. När man lämnade sin telefon, fick ett mjukisdjur istället. Vi måste våga se andra möjligheter, man överlever 1,5 timme utan en mobil! En del av tjejerna som har gått med i tjejgruppen har sedan valt att bli ledare. Varför har jag valt att ”bara” jobba med tjejgrupper? Killarna tar väldigt stor plats. Tjejerna blev som blev förbytta, när det kom in en kille i en grupp.

Under 2006 ringde Rädda Barnen och ville starta upp en gemensam verksamhet. Vi var ambitiösa, det fanns pengar, det fanns föreläsare, det fanns möjligheter att göra tillsammans. Jag hade ett stort nätverk efter att jag hade jobbat så mycket I Husby. Det har varit en balansgång med föräldrarna, vi har bjudit in föräldrarna till träffar och då har de högljudda flickorna blivit tysta. Livet för flickor och pojkar är väsensskilda. Om en pojke är kriminell i en familj måste flickan i familjen uppföra sig exemplarisk och det ställs enorma krav på henne. Släkten dömer oerhört hårt. Jag bär med mig många starka berättelser om könsstympning, om flickor som blir bortgifta i tidig ålder. Det kan vara svårt att bära men det har gett sig så otroligt mycket tillbaka. Jag är fortfarande aktiv i Husby som mentor till några av flickorna.

Bookmark and Share