Klubbens projekt

En viktig del av arbetet för oss som är aktiva i Zonta är att stödja både lokala och internationella projekt som stärker kvinnans ställning i samhället. Vi samlar in pengar på olika sätt för att kunna stödja projekten. 

Klubben har idag inget eget projekt utom stödjer Zonta Internationals serviceprojekt. Läs mer om de projekten på Zonta Internationals hemsida.  

 

Andra aktiviteter

Zonta says no 29 november 2014  Klicka på länken för att läsa inbjudan och program!

Zonta says no 2013

Mölndal Zonta says no med utställning på Mölndals Bibliotek mellan 22 november och 3 december.  På Mölndals Torg säljer vi rosetter och armband lördagen den 1 december.

 

Bröstcancerdagen

Jag tror många delar upplevelsen av att både inse sjukdomens allvar men också dess goda prognos om man är vaksam, känner på sina bröst och går på regelbundna mammografikontroller. Trots det allvarliga temat var det en trevlig och lättsam dag, med inslag av lotteri och försäljning. Stort tack till alla som bidrog till dagen och särskilt till Rose-Marie som varit eldsjälen bakom arrangemanget.Den 20 oktober bjöd Zonta Mölndal in till en bröstcancerdag på Norges Hus. Zacharia Einbeigi, Jan Mattsson, Isabellita Berlin och Christina Hellman gav tillsammans en bred bild av sjukdomen, dess förekomst, upptäckt och behandling. Patientföreningen Johanna beskrev hur man arbetar för att hjälpa kvinnan (och i vissa fall även män) med stöd i olika former.

Mölndals Zontaklubb bjuder in till en dag om bröstcancer

Oktober är den internationella bröstcancermånaden, med mängder av aktiviteter över hela världen, allt för att samla in pengar i kampen mot denna vanliga cancerform.

 När:    20 oktober 2012. Programmet är mellan kl 10.00 – 15.00 och därefter kaffe med hembakt bröd till försäljning.

Var:              Norges Hus, Skånegatan 16, Göteborg

Anmälan:    Senast 8 oktober via e-post till Rose-Marie Fredrikson, på rmfredrikson@hotmail.com

Kostnad:     250 kr betalas in på Zonta Mölndals bankgiro: 5665-2845. Glöm inte att ange namn.

Program:

09.30 - 10.00 Incheckning, kaffe och smörgås

10.00 - 10.05 Välkomna, Eva-Marie Mendahl, President Mölndals Zontaklubb

10.00 - 10.30 Bröstcancer – orsak och förekomst, överläkare Zackaria Einbeigi

10.30 - 11.00 Mammografiscreening, överläkare Isabelita Berlin

11.00 - 11.10 Paus

11.10 - 11.50 Kirurgi vid bröstcancer, överläkare Jan Mattsson

11.50 - 12.30 Onkologisk behandling av bröstcancer, överläkare Zackaria Einbeigi

12.30 - 13.30 Lunch, försäljning av Rosa Bandet-produkter, lotter och Mary Kay-produkter

13.30 - 14.30 Kvinnans reaktioner och känslor, Christina Hellman och Fatemeh Bahmanpour samt Göteborgs bröstcancerförening genom Johanna

14. 30 - 15.00 Avslutning, dragning i lotterierna, Eva Marie Mendahl

15.00 -            Kaffe med hembakat bröd till försäljning.

Hela överskottet från dagen går till Jubileumsklinikens Cancerfond.

 

Hjärtligt välkomna till en viktig dag i ett ämne som berör oss alla.

Om ni har frågor, kontakta

Rose-Marie: rmfredrikson@hotmail.com,  tel. 0739419810 eller
Eva: eva@torgerson.se

 


Efter två år och många trevliga lördagar som volontärer i second hand butiken Ebbe & Haldis är nu projektet med Stadsmissionen officiellt avslutat. Det betyder dock inte ett definitivt farväl. Den som vill kan fortfarande anmäla sig till tjänst genom att mejla Ann-Margreth Hellberg.

 

Ett projekt i tiden för att hjälpa din medmänniska 

Diskussionerna gick höga på Mölndals Zontaklubbs möten. Vad skulle vi kunna bidra med och hur skulle vi kunna göra en insats?

Vi var intresserade av ett projekt där vi skulle kunna bygga för framtiden genom att engagera oss långsiktigt, och idén kläcktes att vi skulle kunna samarbeta med Stadsmissionen för att hjälpa våra medmänniskor, men även göra en insats för en bättre miljö i Göteborgsområdet. Stadsmissionen har en mängd riktade projekt till kvinnor vilket gjorde att det kändes i linje med Zontas målsättning och verksamhet.

Sagt och gjort, Ann Margreth Hellberg och Lena Siewert bokade möte med Stadsmissionens direktor Britta Broman och döm om vår positiva överraskning då det visade sig att Stadsmissionen i Göteborg länge haft en dröm om en second hand-butik i centrum som dock ekonomin satt stopp för. Tidigare samarbetspartners man diskuterat med hade inte lyckats komma ända fram, men med Zonta Mölndal inne i bilden började saker hända.

Lena Siewert tog initiativet till ett möte mellan Christer Harling (ägare av fastigheter runt Magasinsgatan/Vallgatan) som även äger gamla Dojans lokaler som stod tomma och Christina Byström, enhetschef på Stadsmissionen.  Några möten och mycket engagemang senare var saken klar. Den 29 augusti 2008 slog butiken upp portarna med ett härligt blandat utbud av kläder, porslin och inredning, och försäljningen rullar på.

Varje lördag har Zontorna i Mölndal ansvar för butiken tillsammans med en person från Stadsmissionen. Zontorna arbetar ideellt och tanken är att en av Göteborgs-klubbarna tillsammans med Zonta Mölndal skall bemanna alla lördagarna under 2009. Du känner igen oss på våra Zonta-namnskyltar och vår logotype finns även i fönstret vid entrén.

Kassorna för lördagarna ger ett bra tillskott till Stadsmissionens ekonomi, så alla är nöjda - och roligast har nog Zontorna som säljer med gott humör och stor entusiam.

Välkommen in till Ebbe & Haldis butik på Vallgatan öppet vardagar 10-18 och lördagar 11-16

 Lena Siewert

081103

På lördagar fyndar många kunder i "Ebbe & Haldis"  

Medlem i Mölndals Zontaklubb arbetar volontärt i Stadsmissionens butik "Ebbe & Haldis" 2008

Zonta Mölndals julavslutning började med glögg och pepparkakor i Stadsmissionens butik "Ebbe & Haldis".

Butikens chef Christina Byström hade tagit fram höstens försäljningssiffror och vår klubb har all rätt att vara nöjd med sin insats. Av butikens omsättning på knappt 700.000 kr står lördagens försäljning med hjälp av frivilliga Zontasystrar för 25%!

Från och med april 2009 är det dags för Mölndal att ta nya tag, så anmäla dig till en lördag genom att skriva mail till Ann Margreth Hellberg.

 

 

Sjunde butiken öppnad

(Källa: www.stadsmissionen.org/sjunde-butiken-oppnad/)

Ända sedan Christina Byström var ny som chef för second hand-verksamheten har hon längtat efter en butik i centrum. Nu behöver hon inte längta längre. Den 30 augusti öppnade Stadsmissionen portarna till den sjunde butiken på Vallgatan 1.

- En lokal zontaförening hjälpte oss till ett fördelaktigt kontrakt med fastighetsägaren. Nu står vi här med en jättemysig butik, säger Christina Byström.

Butiken är 114 m2 stor fram till den förste oktober då ännu en del på 54 m2 öppnar åt innergården. Inredningen i butiken kommer vana Dojan-besökare att känna igen - bland annat står bardisken fortfarande kvar

Butiken kommer att få ett eget namn - nämligen ebbe & haldis. Ebbe Hagard var en av grundarna till Stadsmissionen 1952. Han och hans fru Haldis var ett par av dem som var med och byggde upp Stadsmissionens verksamhet.

Vilka vill ni locka till butiken?
- Eftersom området redan i dag har en inriktning mot design och trend så hakar vi på det en aning, säger Christina. Vi tänker oss en blandning mellan retro och trend - just  nu är det mycket 70-talsinspiration. Våra blivande kunder tror vi är cityfolket - miljömedvetna och modeintresserade människor mellan 18 och 50.

Prylarna, kläderna eller böckerna kommer som vanligt från insamlade gåvor.
- En butik som den på Vallgatan blir inga problem att kunna hitta grejer till. Men det vi ständigt är i behov av är prylar och herrkläder, men det gäller för alla våra butiker, säger Christina Byström.

- Hela personalen har på väldigt kort tid kämpat för att få lokalen klar till invigningen. Alla ska ha ett stort tack, avslutar Christina Byström.

Text & bild: Henrik Enarsson

Bookmark and Share