KLUBBHISTORIK

KLUBBHISTORIK SYDÖSTRA SKÅNES ZONTAKLUBB

 

Charterdag: 13 februari, 1981

 

Charternummer: 968

 

Moderklubb: Trelleborgs Zontaklubb

 

Klubbens första ordförande var Leila Lindgren, därefter har klubben haft 17 olika presidenter.

Klubben sammanträder 4 måndagen i varje månad utom i juni, juli och december.

 

Namnbyte:

Under bienniet 2002 – 2004 bytte klubben namn från Ystad-Tomelilla Zontaklubb till det nuvarande namnet Sydöstra Skånes Zontaklubb, vilket bättre avspeglar området som våra medlemmar kommer från.

 

Klubben har idag 27 medlemmar ett antal som varit i stort sett oförändrat under de sista

8-10 åren. Som mest har klubben haft ca 44 medlemmar.

 

Areamöten och Conventions:

Klubben anordnade Areamöte i Ystad 2003 och kommer att står som värd för Areamötet i april 2014 också i Ystad.

 

Klubben har haft deltagare på de flesta Areamöten och deltagit på Convention i Paris, Göteborg, New York, Rotterdam och Turin.

 

30-års jubileum

Den 28 april 2011 firade klubben sitt 30-års jubileum på Bergsjöholms Gods Ystad. Festen inleddes

med musikunderhållning av fyra flickor från Österportsgymnasiet i Ystad.  Moderklubben Trelleborg – Vellinge deltog med tre Zontor och dessutom en Zonta från grannklubben Kristianstad.

Maten lagades av elever från Österportsgymnasiet i Ystad. Vår medlem Ann Lundén höll ett intressant föredrag om Svenskbyn i Ukraina. Fyra medlemmar som varit med sedan klubben bildades fick diplom från Zonta International.

 

Klubbens projekt:

  • 2003 skänkte klubben ett antal Zontarosor till Rosariet i Ystad, till Bergengrenska trädgården i Simrishamn och till stadsparken i Tomelilla.

 

  • Vår klubb stödjer från och med år 2008 Mary en barnhemsflicka från Ghana. 2013 är Mary färdig med sin grundutbildning och har nu påbörjat en utbildning till sjuksköterska vid Sunyani Nurse Training College. Klubben har beslutat att stödja Mary så att hon kan genomföra denna utbildning.

Kontakten med Mary sker genom organisationen A World of Friends och dess grundare Britt-Louise Teglander som är läkare och hjärnforskare och har startat två barnhem ett i Ghana och ett i Indien. Ytterligare uppgifter finns på World of Friends hemsida.

 

  • Med anledning av klubbens 30-års jubileum hade Sydöstra Skånes Zontaklubb en utställning på biblioteket i Ystad 1 – 12 mars 2011 och uppmärksammade samtidigt Internationella Kvinnodagen 8 mars. Utställningen tog bl a upp Zontas organisation som internationellt kvinnonätverk, Zontas mål att stärka kvinnas ställning i världen och gav information om de internationella serviceprojekten. Dessutom fanns information om klubbens historia. Utställningen uppmärksammades med reportage i Ystads Allehanda lördagen 5 mars, 2011.

 

  • Klubben stödjer dessutom årligen den lokala Kvinno- och brottsofferjouren.

 

 

 

Beaktningsvärda klubbmedlemmar:

 

  • Kerstin Lundberg- Stenman (1926 - 2007) Konstnär och konsthantverkare och vår första klubbmästare. Hon bildade i slutet av 1970-talet tillsammans med sju kvinnliga kollegor Oktavia-gruppen.

 

  • Jadwiga P Westrup (1921-1988) känd översättare. Hon har översatt 50 böcker för vuxna och 200 barnböcker, vanligtvis från engelska men även från tyska, franska och danska. Hon var även kåsör i Svenska Dagbladet. Hon bodde på ensam i trädgårdsmästarebostaden med sina hundar på släktgodset Rydsgård. Vi minns henne som en dam med pannband i brunt läder och som rökte pipa.

 

  • Astrid Hede (1917- 2002) bildkonstnär, tecknare och grafiker. Hon ingick i konstnärs-gruppen Oktavia och målade kraftfulla landskap, fårskockar och höns, men även porträtt.