Tidigare projekt

Zonta says NO-kampanjen fortsätter hösten 2016!

Följande går att läsa på Vellinge kommuns anslagstavla:

När ni kör in till Malmö ser ni Falsterbovägen kantad med orange band som symboliserar varje misshandlad kvinna i Vellinge kommun!

Det är Trelleborg-Vellinge Zontaklubb som sätter ut dem natten före den 25 november.

Kampanjen Zonta says No to violence against women är en världsomfattande kampanj som varje år mellan 25 november och 10 december fokuserar på att öka medvetenheten om och få ett slut på mäns våld mot kvinnor och flickor i världen. På olika platser i Sverige genomförs olika aktiviteter av våra lokala klubbar i syfte att åstadkomma förändring. Du hittar information om aktiviteter i ditt närområde på klubbarnas webbsidor och på Facebook. #zontasaysno www.zonta21.org

    

          Cathrina Nordin                                              Susanne Klöverskiöld

Zonta says NO-kampanjen den 25 november - 10 december 2015

Zonta says NO fortsätter. I Höllviken har alléträd och skulpturer begåvats med band i Zontas färg.

   

Biblioteket har dukat upp ämnesanknuten litteratur

Här Cathrina Nordin

Inne på Vellingeblomman delade vi ut informationsmaterial om Zonta och sålde armband och reflexer.

Lena Lindqvist vid vårt stånd inne på Vellingeblomman

 

På kvällen hade vi tillsammans med Kvinnojouren i Trelleborg en ljusmanifestation för alla utsatta kvinor. En hel hög med skor fick representera de över 300 kvinnor som blivit misshandlade i vår kommun under de senaste 5 åren.

På bilden ses Elise som på ett mycket pedagogiskt sätt förklarar för en liten pojke vad vår manifestation stod för. En inte helt lätt uppgift!

Föreningsmässa på Söderslättshallen den 6 maj 2015

För andra året i rad bjöd Trelleborgs kommun och Föreningsrådet in till Föreningsmässa på Söderslättshallen.

 

Även i år var Trelleborg Vellinge Zonta Club på hugget och visade upp sig.

 

Och precis som i fjol fick Zonta sätta upp sitt stånd bredvid kvinnojouren i Trelleborg.

 

 

Mi Roubert använde hela sin kreativa sida och åstadkom naturligtvis mässans tjusigaste utställning. Nedan får Mi hjälp i ståndet av Catharina Nordin. Bredvid ses Elise Sunesson och Karin Wahlström Persson hålla stånd.

          

 

                                   

 

 Vår YWPA-stipendiat, Sigrid Nikka

Fredagen den 20 mars 2015 överraskade Ann-Kathrin Grue, Lena Lindqvist och rektor Jonas Frankel vår YWPA-stipendiat, Sigrid Nikka, när de oanmälda under pågående lektion kom in i klassrummet på Sundsgymnasiet där hon befann sig. Sigrid fick med en bukett blommor reda på att hon vunnit Trelleborg-Vellinge Zontaklubbs stipendium och bjöds in till nästa Zontamöte på Vellingeblomman den 30 mars. 

 

Sigrid flankerad av  president Lena Lindqvist till vänster och  Area Director Ann-Kathrin Grue till höger

 

Vem är då Sigrid?

Sigrid har en ledarroll i studentrådet på skolan och har också en ledande roll i den orkester där hon medverkar.

Rektorn beskrev Sigrid som en som tar hand om de nya i skolan och får dem att känna sig hemma. 
Vi från Zonta såg under mötet att hennes klasskamrater beundrar henne, och de applåderade jättemycket när hon fick utmärkelsen.

Sigrid deltar dessutom i en diskussionsgrupp i Höllvikens församling som kallas: "The flame of Phoenix", där alla är välkomna och kan vara sig själva, oberoende av ev. negativa erfarenheter i bagaget och en känsla av att inte passa in. Där diskuterar man jämställdhet, politik, religion och sexuell läggning. Sigrid är också aktiv i Höllvikens församlingscafé för ungdomar.

På klubbmötet den 30 mars överlämnades ett diplom och pengar till Sigrid med motiveringen:

"Med ett starkt engagemang såväl i skolan som i privatlivet och med en känsla för människors lika värde"!

Sigrids ansökan har nu skickats vidare till distriktsnivå.

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN DEN 8 MARS 2015 PÅ VÅRT VIS

Dagen började kl 9.00 då några Zontor, Pia Sterner, Ann-Kathrin Grue och Lena Lindkvist träffades i Anett Larssons fina restaurangkök i Bröddarpsholm och bredde 200 snittar med en febril aktivitet. Därefter packades all mat och dryck in i bilen för färd till Konserthuset i Vellinge. 

Anett och hennes man Peter sponsrade all mat! 

Pia, Lena och Ann-Kathrin brer snittar


Här bär det i väg i överfull bil till Vellinge Konserhus


Konserthuset var fyllt till bristningsgränsen. 180 biljetter hade sålts, vilket resulterade i summa 37 200 kronor att överlämnas till Zonta International Foundation. Karin Wahlström Persson lyckades ensam sälja 80 biljetter - vilken kvinna! 

 

Programmet såg ut som följer:

Modevisning

Sixten Nordström kåserar kring "Kvinnan i musiken"

Anders Carlstedt berättar om sitt arbete som läkare i Afrika med kvinnor som drabbats av förlossningsskador

Information om Zontas verksamhet

Britta Gustavsson informerar om Kulturskolans arbete

Musik framförd av av en elevgrupp på skolan

Lotteri 

Servering av snittar och dryck


Karin, som var dagens presentatör, var som klippt och skuren för detta uppdrag. Här hälsar hon och Ann-Kathrin Grue välkommen.

Under modevisningen intervjuade Karin modellerna på ett härligt och avslappnat sätt. Två av modellerna var zontorna Birgitta Obrant och Gunilla Klemendz som bar  upp vårens kreationer med den äran.


Samtliga modeller avtackas.Tvåa från vänster är kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler, som var med och "modellade".


Britta Gustavsson, rektor för Vellinge Kulturskola, presenenterade skolan. Med sig hade hon en musikgrupp som spelade moldavisk folkmusik. De drog ner massor av applåder. Här med några av dem.

Anders Carlstedt berättade sedan om sitt arbete med förlossningsskadade kvinnor i Afrika.


 

Sixten Nordström, vår hedersledamot, kåserade underhållande om "Kvinnan i musiken". 

 

Avslutningsvis lottades 40 vinster ut. Alla priser var skänkta av lokala företag i kommunen alternativt sponsrade av våra egena zontor. 

 

Karin Wahlstrom Persson och Lena Mårtensson Stenudd drog de vinnande lotterna. 

Ett varmt TACK till hela projektgruppen bestående av Karin Wahlström Persson, Lena Mårtensson Stenudd, Marianne Nordström och Anett Larsson som gjort ett fantastiskt arbete. 
Tack också alla Zontasponsorer! 

 

                           Kampanjen Zonta Says No to Violence against Women  2014

Zonta Says No-kampanjen fortsätter och den 25 november – 10 december är det aktiviteter över hela världen.

Trelleborg-Vellinge Zonta Club har i år den 25-27 november synts på Höllvikens bibliotek där, precis som förra året, Mi Roubert har varit den som har satt upp våra stånd. Nedan ses Mi själv på Höllvikens bibliotek.

Gunilla Klemendz och Marianne Nordström tog ett pass och beundrar här Mis dekorationer.

På biblioteket i Trelleborg ”kampanjade” vi den 27-28 november och där återfanns bl.a. Ina Liljeberg och Elise Sunesson.

 

Vellingeblomman fick besök den 28 november och Toppengallerian den 5 december.

       Anett Larsson på Toppemgallerian

 

     Lena Mårtensson Stenudd och Catharina Nordin

Zonta Says No gav denna gång 5108 kronor, som gick till ZISVAW (Strategies to end Violence against Women).

                                 

                                    Föreningsmässa i Trelleborg 2014

Agneta Renström och Elise Sunesson

Den 12 februari deltog Trelleborg-Vellinge Zonta Club i Trelleborgs föreningsmässa. I början var det lite glest med besökare, men efterhand kom allt fler. Vi fick ett bord med bra placering mitt emot ingången. Bordet delade vi med Kvinnojouren och vi fick därigenom tillfälle till samtal med dem. Vi blev inbjudna till deras möte senare i vår.

Vi fanns på plats mellan kl 16 och 19 och sålde Zontas armband och knapphålsband för 380 kronor. Rent försäljningsmässigt var det ingen succé precis, men det var desto fler som fick information om Zontas budskap, vilket gav oss bra synlighet.

Nämnas bör att vår hedersmedlem Sisten Nordström hjälpte till med logistiken och kom och levererade vår nya informationsfolder Är du intresserad av att veta mer om Zonta? Intresserade kunde fylla i namn, yrke, adress, tel.nr och lämna till oss, så lovade vi att höra av oss senare.

Ninet Dessner och Sixten Nordström

 

           Kampanjen Zonta Says No to Violence against Women 2013

Under V 48, måndag – torsdag, klockan 11 – 18 har klubben haft ett bord på biblioteket i Höllviken, där vi har sålt armand och knapphålsband till förmån för projektet Zonta says No. Vi var också laddade med broschyrer om Zonta och svarade på frågor om vår verksamhet. 

På biblioteket i Höllviken
Från vänster: Lena Lindqvist, Louise Widén, Marianne Nordström och Catharina Nordin

På fredagen mellan klockan 13 och 18  befann sig klubben på City Gross i Trelleborg och på den nya City Gross-affären i Stora Bernstorp.

Så här tjusigt såg det ut i Trelleborg, allt kreerat av Mi Roubert

 

På City Gross i Stora Bernstorp; Ann-Kathrin Grue i full färd med försäljning

Stora Bernstorp

 

Och här ser vi Elise Sunesson med en annan kund

Kassapersonalen på City Gross, både i Trelleborg och på Stora Bernstrp, har under hela veckan sålt armband och knapphålsband. Hittills har klubben fått in 8596 kronor inklusive tidigare försäljning av arband och knapphålsband under våra möten, men exclusive pengarna från kassapersonalens försäljning.

                                           Projekt under åren

Förutom de internationella projekten har klubben under åren stadigt haft lokala projekt på gång som exempelvis larm till utsatta kvinnor; Kvinnojouren i Malmö fick 5000 kr 1990 till sin verksamhet.

Ett annat lokalt projekt var att stödja 2 flickors skolgång i Gambia. Projektet avslutades år 2002, sedan vi inte haft kontakt med samordnarna under ett helt år. Det har alltid varit viktigt för oss att kunna kontrollera att våra bidrag används på ett korrekt sätt.

Alltsedan år 2001 har vår klubb delat ut stipendier till unga flickor inom musikens ramar. De första åren låg summan på 2 500 kronor men höjdes senare till 5 000 kronor. Det har då gällt enskilda flickor eller grupper som varit mitt uppe i utbildningen, ännu ej etablerade, men begåvade inom området och som haft som mål att gå vidare inom musiken. Flera av dessa har idag nått stor framgång. I år beslutades att vi skulle utvidga målet för stipendierna så att de även skulle omfatta andra områden.

I Trelleborgs kommuns regi startade år 2003 projektet ”Tjejhuset”, dit bara flickor i grundskolan fick tillträde. Vår klubb engagerade sig i projektet genom att någon av våra zontor, olika för varje gång, var tredje vecka ställde upp och berättade om sina yrken.

År 2003 beslutade klubben att göra en kokbok. Den blev mycket uppskattad och såldes bra av våra zontor. Upplagan låg på 1 000 exemplar och är idag slutsåld med undantag för en handfull exemplar.

År 2007 engagerade vi oss i att stödja de arabiska kvinnorna i Trelleborg, som ville starta en förening. Flera av våra zontor var inkopplade på detta och det blev med zontornas hjälp en arabisk förening. Vi inbjöds därefter av föreningen till en stor arabisk måltid och hade en mycket trevlig samvaro. Därefter inbjöd vår klubb till fest då alla zontor i vår klubb var involverade i organisationen kring att laga mat, som var typisk för våra stora högtider. Många i den arabiska kvinnoföreningen kom och även ett flertal av deras döttrar. De av våra zontor som ägde häradsdräkter hade klätt upp sig till festen, vilket blev lite som pricken över i.

Ann-Charlotte Hjort och Ann-Kathrin Grue flankerar spettekakan

Under åren 2009 till 2011 har vi genom vår medlem Mi Roubert stöttat en ung, begåvad flicka i Colombia i hennes studier. Studieresultaten var mycket goda och såväl den, som den ekonomiska redovisningen var minutiöst sammanställda. Flickan blev gravid och fick sluta studera, varvid vårt stöd upphörde. Meningen var inte att ge ekonomiskt stöd till henne och barnet, utan till hennes studier, vilket hon var väl medveten om. Under de två år vi stöttat henne har hon dock fått goda kunskaper och kan, om hon vill, senare ta upp sina studier igen.

När det gäller de internationella projekten valde vi att satsa på Anti-trafficking i Bosnien-Herzegovina tre år i rad och kunde skicka mycket pengar till det p.g.a. våra årliga konserter.

Detsamma gällde Fistulaprojektet i Liberia, som även det engagerade oss mycket. Även detta projekt stöttade vi särskilt.

Klubben har under många år arrangerat aktiviteter i form av” loppisar” såväl i Skanör som i Trelleborg. De senaste åren har vi haft julklappslotteri för barn och vuxna i Trelleborg och i Höllviken. Våra zontor har då haft goda möjligheter till samarbete efter uppgjorda scheman. Intäkterna har oavkortat gått till våra projekt.

Bookmark and Share