Klubbmöten Trosa Zontaklubb

Trosa Zontaklubb träffas tredje måndagen varje månad på Trosa Stadshotell. I det fall vi är på annan plats anges det nedan i kalendariet. Vi startar med mingel kl. 18.30 och sätter oss till bords för gemensam middag kl. 19.00. Vid varje tillfälle äter vi god mat, umgås och lyssnar på något intressant föredrag. Nedan syns bilder från ett axplock av möten.

2018 - Vårens kalendarium

15 jan,  Klubbmöte, Peter Svensson, Huskurage

19 feb,  Klubbmöte, 2017 års stipendiat Terese Österlund Rosén, EGO-föredrag

8 mars, Kvinnodagen och Rose day, föreläsning med Anette Franzén tema hedersvåld. Samarrangemang Tjejouren Lina. OBS! Trosa Kvarn, Kaffeservering med hembakt bröd

19 mars   Klubbmöte,
16 april  Klubbmöte och valmöte
25 april Tema Huskurage, forum med inbjudna gäster, OBS! Trosa Kvarn
5 maj  Trosa Zontaklubb firar 40 år! (separat inbjudan skickas ut)
21 maj Klubbmöte, Inför Convention 2018
Mitten av maj, Loppis på Industrigatan, mer information senare under våren
6 juni, Nationaldagsfirande med stipendieutdelning, Garvaregården
9 juni, Trosa sommarmarknad med traditionsenligt lotteri, Trosa Torg
18 juni, sommaravslutning, mer information senare

2017

Våren avslutades med en sommarfest på Trostorp. Kvällen inleddes med bubbel och därefter avnjöts en god sommarmiddag i Trostorps vackra miljö. under våren kan vi konstatera att vi haft ett högt deltagande på våra månadsmöten och att vi haft trevliga och givande kvällar. Nu följer en efterlängtad sommar och i augusti träffas vi igen.  

Christin Alvesund besökte Trosa Zontaklubbs majmöte och hon berättade om sonen Einars födelse och hur det förändrade hennes och hela familjens liv. Om Nalle Puh suttit i församlingen kanske han hade sammanfattat med orden "ju mer man tänker, ju mer inser man att det inte finns något enkelt svar" och Christins förhållningssätt skulle han nog sammanfatta med att "om snöret inte håller utan går av, så är det bara att försöka med ett nytt snöre". Gripande och tankeväckande kväll för oss Zontor. 

Marsmötet ägnades åt rundabordsdiskussioner om Zontas framtid. Utveckling, nytänkande och tillväxt var temat för kvällen. Många kreativa förslag och synpunkter lyftes och det blev en mycket givande kväll. 

Trosa kommuns överförmyndarhandläggare Nadja Furuberget-Skog berättade på årets andra Zontamöte om kommunen arbete med god man och förvaltarskap. Det blev en intressant kväll. 

Vid mötet välkomnades också två nya Zontor, Gabriella Ströman och Petra Schrammel.  

Zontaåret inleddes på Trosa Stadshotell med god middag i trevligt sällskap. Kvällens föredrag hölls av Linda Axelsson, planchef i Trosa kommun som berättade om vad som händer i Trosa just nu. Nya bostäder byggs, Ostlänken och Infart västra Trosa planeras och vikten av att växa på ett balanserat sätt. 

2016

19 december hade Trosa Zontaklubb sin traditionsenliga julmiddag. Liksom de senaste åren njöts god mat i trevligt sällskap på vackra Ågården i Trosa. Särskilt roligt vara att kunna välkomna AD Caisa Björndal.

21 november besökte jur kand Elinor Yanko från Juristbyrån Trosa Zontaklubb. Kvällen inleddes med mingel och därefter följde en god middag i trevligt sällskap på Trosa Stadshotell. Elinor föredrag handlade om vikten att alltid vara förutseende och tänka klart kring familjerättsliga frågor. Det som idag är självklart kanske inte är det en gång i framtiden. 

Mingel och middag på Trosa Zontaklubbs novembermöte. Elinor Yanko får en Zonta-ros av president Ingrid Jonsson.

2015

Besök av Trosa kommuns socialchef Graham Owen i november 2015. Fokus för mötet var att berätta om kommunens arbete mot våld i  nära relationer. Ett intressant och tankeväckande föredrag. 

2014

 På  Zontamöte i januari berättade 2013 års stipendiat, Sara Åkerlund, om sitt volontärarbete på ett barnhem i Guatemala och om hennes Masterprogram i Globala studier. Det handlar bl.a. om kulturell mångfald, global politisk ekonomi säkerhet och hållbar utveckling. Sara hoppas på att senare få göra praktik i Latinamerika.

Trosa Zontaklubb´s medlemsmöte den 20 oktober 2014.

 Universitetslektor Gena Lorich, PhD, berättade om sin bok; ” De räddade barnen”.  Filantropi och barnavård i Hagalund, Solna, i början av 1900-talet.” De räddade barnen syftar dels på de personer som verkligen räddade barnen från mycket misär men också på de barn som blev räddade. Arbetet i Hagalund utfördes av bl.a: filantroper, föreningen Mjölkddroppen och Slumsystrar. Detta arbeta är grunden till den vård vi har idag inom mödravården och barnavården.

Under föredraget fick vi följa med på en resa från stat och kommuns ganska stora ointresse till att bedriva någon form av vård och stöd till barn och barnfamiljer – till hur entusiastiska, kunniga och drivande personer (bla Axel Höjer, läkare och Tyra Lundholm, föreståndare på Barnavårdsbyrån) lyckades få en engagemang hos kommun, landsting och staten. Med den på följd att många barn överlevde och blev friskare. Detta gäller också mödrarna.

Gena Lorich skänkte ett antal böcker som lottades ut under mötet. Boken kommer att användas som cirkelbok, så att alla i klubben  har möjlighet att läsa den.

2013


15 april - 2012 års stipendiat Jane Oksanen var inbjuden för att berätta om hur hennes år varit sedan hon fick stipendiet. 
 Jane Oksanen
 

20 maj  - Tillsammans med Zontavänner från när och fjärran firade klubben sitt
35-årsjubileum på Tullgarns Värdshus. 
 
President Agneta Flock med gäster
 


17 juni - Våravslutning på Åda Golfbana. Entreprenören Britt Marie Bäcke var inbjuden och berättade om sitt företagande, oväntade möten i Vita huset och att allt är möjligt. 
 

Britt Marie Bäcke, entreprenör

2012

Julmarknad och julbord i december
Traditionsenligt sålde Zonta lotter vid Trosa Julmarknad den första advent. På vinstbordet fanns julklappar samt delikatesser att ta hem till det egna julbordet. 
Den 12 december avslutade vi terminen med julbord hos klubbmästare Wenche Ervanius. 

 

Juventas systrar Den 19 november 
träffade vi Södertälje kvinnojour och Juventas systrar.
De bedriver ett fantastiskt arbete med att hjälpa kvinnor och barn från hela Sverige. Titta gärna in på deras hemsidor också.  

 

Den 15 oktober gjorde vi ett studiebesök hos Gustafsviks Levande Ljus i Gnesta. Vi fick en härlig kväll tillsammans med Peter och Birgitta Svensson som bjöd på god mat och underhållande föredrag om ljusets historia och betydelse. 

Delar av Trosa Zontaklubb          Peter Svensson, ägare av Gustafsviks Ljus,  Gnesta
Bookmark and Share